Blog Recensies

De Genezer van Zalindov – Lynette Noni | Recensie

De Genezer van Zalindov – Lynette Noni

Young Adult Fantasy | 9789022593509 | Mijn beoordeling: 5 sterren | Spoilervrije recensie

5/5

Flaptekst De Genezer van Zalindov

De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov: de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de terminaal zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, krijgt Kiva de taak om haar lang genoeg in leven te houden voor een Trial by Ordeal: een toernooi van vier proeven die gebaseerd zijn op de elementen. Alleen de gevaarlijkste criminelen krijgen deze straf: ze zullen onder de meest extreme omstandigheden lucht, vuur, water en aarde moeten trotseren om vrijgesproken te worden.

Gebukt onder deze verantwoordelijkheid ontvangt Kiva een gecodeerd bericht van haar familie, met één duidelijke boodschap: ‘Hou haar in leven. We komen eraan.’ De rebellenkoningin kan met geen mogelijkheid meedoen aan het toernooi zonder te sterven en Kiva besluit haar eigen leven op het spel te zetten door in haar plaats mee te doen. Als ze wint zal niet alleen de koningin, maar ook zijzelf haar vrijheid terugkrijgen. Alleen heeft niemand het toernooi ooit overleefd.

Handige Linkjes

Koop De Genezer van Zalindov hier:

Informatie over de uitgave:

Het boek De Genezer van Zalindov (originele titel: The Prison Healer) is geschreven door Lynette Noni en vertaald door: De Vertaalzusjes. De Nederlandse Hardback heeft 400 pagina’s en is gepubliceerd op 19 juli 2021 door de uitgeverij de Boekerij.

Lynette Noni, I am watching you!

Dit boek was een verademing! In één woord: Wauw! Ik kon het gewoon niet wegleggen en ik kan nu al niet wachten op het tweede deel van deze serie. Persoonlijk ben ik van mening dat we meer van dit soort fantasy boeken nodig hebben want wat was dit een heerlijk boek om te lezen zeg. Lynette Noni is een auteur die we met z’n allen in de gaten moeten gaan houden, want zij kan ons nog eens gaan verbazen in de toekomst.

Boekerij, uitgeverij der uitgeverijen

Laten we allereerst eens beginnen met een enorme dik verdiende shout-out naar uitgeverij de Boekerij (best of Fantasy). Want WAUW wat hebben ze weer een prachtige limited editie op de markt gezet. Als marketing-communicatie student kan ik hier oprecht zo van genieten om te zien dat er een uitgeverij is, waar het kwartje is gevallen. Dat deze uitgeverij zijn doelgroep begrijpt en ons nu eindelijk ook prachtige boeken kan bieden zodat we niet meer voor honderden euro’s exclusieve Amerikaanse of Engelse edities van Ebay hoeven te plukken. Voor mij is de Boekerij binnen Nederland en België echt de pioneer als het gaat om het aanbieden van prachtige limited edition boeken. Voor deze prachtige uitgave van de Genezer van Zalindov,  hebben zij ons al mogen verblijden met prachtige limited edities van de Folk of the Air trilogie (Holly Black) en een prachtige limited editie van Het Ontzichtbare Leven van Addie LaRue (V. E. Schwab). Ik begrijp uiteraard dat niet iedere uitgeverij zomaar het geld heeft liggen om te investeren in dit soort limited edities, maar let me tell you: als je de marketing eromheen goed aanpakt (zoals de boekerij doet) en je goed op de hoogte bent van de doelgroep die je probeert te bereiken, is het echt een investering die het waard is. Ik heb vorige maand nog een vriendin in Amerika blij gemaakt met de complete Folk of the Air trilogy. Ze kan geen woord Nederlands, maar omdat de edities zo prachtig zijn, wilde ze het voor haar verzameling.

De Genezer van Zalindov heeft sowieso al een prachtige cover op de dustjacket, maar zodra je die weg haalt verschijnt daar een prachtige groene linnen kaft met gouden bedrukte illustratie van een potion flesje. 

Als we het boek open slaan zien we als eerste een geweldige gedetailleerde kaart van Zalindov. Ik word zo gelukkig van dit soort kaarten, het geeft een extra dimensie aan het lezen. Door tijdens het lezen af en toe op de kaart te kijken kan je je heel goed inbeelden waar de personages bijvoorbeeld lopen of werken.

Daarnaast heeft deze limited editie ook nog super leuke extraatjes zoals een brief van Lynette Noni, het geheimschrift van Kiva en haar familie, een lijst met alle geneesmiddelen die Kiva gebruikt, een stukje achtergrond verhaal over hoe het idee voor dit boek is ontstaan en een gecodeerde boodschap van de Boekerij. 

Alle éérste drukken van dit boek, zijn limited editie (maakt niet uit waar je het koopt). Maar let op: op=op en zoals altijd met gewilde boeken, zodra het niet meer beschikbaar is stijgt de waarde van het boek en zul je het niet meer voor de standaard prijs kunnen vinden.

Verbonden met Zalindov

Ik had al veel over dit boek gehoord en ik was eigenlijk al om toen ik hoorde dat dit boek interessant zou zijn voor mensen die houden van boeken van Sarah J. Maas en Holly Black. Toen het boek dan eindelijk in mijn bezit was, ben ik er eigenlijk vrij snel in begonnen. Al na de eerste paar hoofdstukken werd ik enorm geprikkeld om verder te lezen. Bij iedere nieuwe scene die ik las, kwamen er vragen omhoog die ik beantwoord wilde hebben. Het verhaal maakte mij enorm nieuwsgierig.

Qua schrijfstijl vond ik dit een heel prettig boek om te lezen. Je kan zeker wel merken dat Lynette haar inspiratie haalt uit schrijvers zoals Sarah J. Maas, maar dat zie ik zelf niet als minpunt. Het verhaal is voor mij precies beschrijvend genoeg. Het is niet te oppervlakkig, maar er wordt ook geen enorme informatiebom op je gedumpt. Er worden interessante en heftige onderwerpen besproken zoals: zelfbeschadiging, verkrachting, trauma, mishandeling, depressie, machtsmisbruik, drugs en verslavingen, maar wel op een juiste en respectvolle manier. Persoonlijk vind ik de besprekingen van deze onderwerpen niet dusdanig heftig dat er een trigger warning voor zou moeten komen, maar als je er gevoelig voor bent is het wel goed om te weten.

Daarnaast vind ik het geweldig om een keer een verhaal te lezen dat zich op één plek afspeelt. Het hele boek speelt zich namelijk in Zalindov af en dat had ik van te voren niet verwacht.

Al vanaf het eerste moment dat ik Kiva mocht ontmoeten, voelde ik me met haar verbonden. Ze heeft het niet gemakkelijk in de gevangenis en is erg op zichzelf. Want wie kan je eigenlijk vertrouwen behalve jezelf? Zalindov is een wrede plek waar bewakers graag laten zien wie de baas is en waar je dag in dag uit moet zien te overleven. Kiva doet dat door zichzelf zo veel mogelijk op de achtergrond te houden en alle beschuldigingen van mede-gevangen over haar beweegredenen, te negeren. Als genezer van de gevangenis heeft ze wat meer privileges (als ik het al zo kan noemen) dan bijvoorbeeld de gevangen die in de tunnels moeten werken, waardoor Kiva ook niet veel vrienden heeft en ze het mikpunt is van Cresta die binnen de gevangenis de leiding heeft over de rebellen. Persoonlijk kan ik Cresta echt niet uitstaan en ik hoop dat ze voor altijd weg rot in Zalindov. Nee, oké. Ik gun het haar om eerst haar verhaal te doen en dan kijk ik of ik er nog zo over denk haha.

Al vrij in het begin komt er een nieuwe gevangene, Jaren, binnen die de aandacht van Kiva trekt. Het voelde wel een beetje voorspelbaar welke rol deze gevangene uiteindelijk zou gaan spelen qua relatie tot Kiva, maar toch slaagde Noni er in om flink wat plot twists rondom dit karakter neer te zetten die me tot op het laatste moment bleven verrassen. Jaren vind ik echt een van de leukere karakters en wat verder in het verhaal als de vriendschap tussen hem en Kiva wat hechter is zijn hun interacties vol met sarcasme echt heerlijk om te lezen.

In het verhaal leer je ook andere gevangene, bewakers en belangrijke personages kennen die ieder hun rol te spelen hebben. Zo heb je de lieve onschuldige Tipp, die echt één van mijn favoriete karakters is geworden, waar Kiva echt een moederrol voor aanneemt.  Mot is een ouwe knakker die een beetje raar overkomt maar wel het beste met Kiva voorheeft en zelfs bewaker Naari laat je regelmatig twijfelen over haar intenties. Is ze oprecht met Kiva of is het allemaal maar schijn om later een dolk in haar rug te steken? Directeur Rooke vind ik ook een heel goed uitgewerkt personage. Gedurende het lezen kreeg ik maar geen hoogte van zijn intenties, is hij nou een good guy of een bad guy?

Wat ik ook erg prettig en verrassend vond, was dat er wel gehint werd naar een love interest, maar hier niet per se heel diep op werd in gegaan. Dit maakt het voor mij realistisch, want als je dag in, dag uit, probeert te overleven, heb je wel wat anders aan je hoofd dan een knappe boy met een six pack.

Plot Twist!

Tijdens haar werk in de ziekenboeg wordt op een dag de koningin van de Rebellen naar Kiva gebracht: Tilda. Ze is er slecht aan toe en Kiva moet alles op alles zetten om Tilda in leven te houden voor de elementenproeven. De elementenproeven is iets wat ze alleen de grootste criminelen laten doen en aangezien het willen opeisen van de kroon op zich wel gezien mag worden als landverraad, krijgt Tilda dan ook deze straf opgelegd. Er wordt gezegd dat nog nooit iemand de elementenproeven heeft overleefd en dat het alleen mogelijk is als je daadwerkelijk de elementenmagie bezit. Helaas is Tilda te zwak om mee te doen aan deze proeven en in een vlaag van verstandsverbijstering besluit Kiva om in te vallen als Kampioen van de Verdachte.

Hier kreeg ik wel hele erge Throne of Glass vibes van, maar ik vond dat niet erg aangezien Throne of Glass één van mijn favoriete boekenseries is. De proeven zelf had ik wel wat meer van verwacht en ik vond dat ze er uiteindelijk wel heel makkelijk van af kwam. Met dit soort verhalen weet je altijd globaal een beetje hoe een plot gaat, want uiteraard overleefd het hoofdpersonage alles (welke auteur vermoord nou zijn hoofdpersonage? Ps: als je een boek weet waar het gebeurd behalve GoT let me know!) dus ik vond het niet shocking dat ze alles overleefde, maar de proeven voelden wel een beetje gehaast geschreven en hadden wat mij betreft wel wat meer spektakel mogen hebben. Daarnaast was dit ook het enige moment dat voor mij duidelijk werd dat er dus magie bestaat in de wereld van Kiva alleen het wordt nog niet heel erg duidelijk hoe dat precies zit.

Op het einde gebeurd er ontzettend veel omdat de spanning met de rebellen (die ook in Zalindov zitten) erg hoog op loopt en komt voor mijn gevoel het verhaal in een stroom versnelling. In de laatste alinea komt er een plot twist van heb ik jou daar.

Die zag ik totaal niet aankomen en ik ben nog steeds in shock hoe Noni ons zo kan achterlaten tot het tweede boek. Aan de ene kant voelde de twist erg ‘opeens’ en uit de lucht gegrepen, maar nadat ik alles rustig ben terug gelopen in mijn hoofd als in: wat heb ik gemist? Realiseer ik mij hóé goed deze hints verstopt zaten in het verhaal.

Eind beoordeling

Voor mij was dit boek een dikke vette 5 sterren en ik kan echt niet wachten tot ik het tweede deel van dit boek kan lezen want met zo’n heftig open einde kan ik alleen maar gissen naar wat ons nog te wachten staat. Kiva, Jaren en Tipp hebben voor altijd een plekje in mijn hart veroverd en ik ben bang dat Lynette Noni op mijn lijstje van instant-buy-authors gaat komen.

5/5

Disclaimer: in mijn recensies ben ik altijd zo eerlijk en kritisch mogelijk. Wel wil ik benadrukken dat deze recensie is geschreven vanuit mijn persoonlijke mening. Zoals we allemaal weten: smaken verschillen. Laat je dus niet afschrikken door een recensie van bijvoorbeeld één ster, maar wordt ook niet te enthousiast van een recensie van vijf sterren. Hoe ik een boek heb beleefd, kan voor jou heel anders zijn.

Wil je meer recensies lezen? Neem dan een kijkje op deze pagina

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *