Blog Recensies

Een van ons Liegt – Karen M. McManus | Recensie

Een van ons Liegt – Karen M. McManus
Young Adult Thriller | 9789000352968 | Mijn beoordeling: 3.5 Sterren | Spoilervrije recensie

3.5/5

Flaptekst Een van Ons Liegt:

Vier studenten, vier geheimen, één moord

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus.

Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.

Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verbergen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

Informatie over de uitgave:

Het boek Een van ons Liegt (originele titel: One of us is Lying) is geschreven door Karen M. McManus en vertaald door Willeke Lempens. De Nederlandse paperback heeft 304 pagina’s en is gepubliceerd op 30 mei 2017 door de uitgeverij Best of YA (van Goor).

Ik ga op reis en ik neem mee...

Op Instagram volg ik het account @bookstagrammeetupNL, zij verzorgen regelmatig ’travelling’ books. Dit zijn boeken die van lezer naar lezer reizen. Iedere lezer schrijft zijn gedachten tijdens het lezen op in het boek, waardoor je na een aantal lezers een leuk inkijkje krijgt in wat iemand denkt tijdens het lezen. Zelf heb ik mij dus aangemeld voor Eén van ons liegt (in het Engels) en afgelopen week had ik dan eidnelijk tijd om er aan te beginnen.

Plekken voor dit specifieke boek zijn gevuld, maar hou hun account zeker in de gaten voor toekomstige boeken. Ze hebben zowel Nederlandse als Engelse boeken veelal in het genre Contemporary of Fantasy.

Judge a book by it's cover

Het Engelse boek dat ik heb gelezen heeft een andere cover dan de Nederlandse editie, en ik moet eerlijk bekennen dat ik de Engelse ook vele malen mooier vind. Als ik beide boeken naast elkaar zou zien liggen, zou ik eerder geneigd zijn om de Engelse editie te kopen. En ja, ik ben zo oppervlakkig dat ik een boek echt uit kies om hoe het er uit ziet. (en de flaptekst moet me aanspreken natuurlijk). Ik vind het ook super tof dat bij de Engelse editie ze de cover stijl hebben doorgezet naar haar andere boeken (zoals het vervolg op dit boek: twee kunnen een geheim bewaren). Ook komt de Engelse editie met rode sprayed edges.

een van ons liegt cover EN

Het verhaal

Het verhaal heeft een goede opbouw en je leert alle hoofdpersonages al snel kennen omdat je door hun ogen het verhaal beleeft. Het is erg prettig dat bij ieder nieuw stuk even staat aangegeven wiens gedachte je op dat moment leest en op welk moment de gebeurtenissen gebeuren. Je leest het verhaal afwisselend door de ogen van Bronwyn, Nate, Cooper en Addy: een nerd, een crimineel, een atleet en een prinses. Vier personen die niet meer van elkaar kunnen verschillen, door het noodlot samengebracht. Het is leuk en interessant om te zien hoe vier totaal verschillende personen, meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.

Door vier verschillende verhalen te lezen, die samen uiteindelijk één verhaal vormen, zitten her en der redelijk wat plot twists verwerkt in het boek. Echter, zitten er ook een aantal verrassingen in verwerkt die vrij overduidelijk zijn als je weet hoe je tussen de lijnen door moet lezen. Er waren momenten in het boek waarop ik graag verrast had willen worden, maar dit niet gebeurde. Hoewel het pas later in het boek duidelijk werd voor mij hoe de vork in de steel zat, vond ik dat het al vrij snel duidelijk was wie vooral níét de dader was.

Er komen erg veel bij-personages in het boek voor, omdat je dus vanuit vier verschillende perspectieven leest. Dit voelde soms wat chaotisch. Het leek alsof sommige personages in het verhaal werden gebracht om je op een dwaalspoor te brengen over wie de dader zou kunnen zijn. Hierdoor kwamen er ook veel bij-verhalen die in mijn ogen overbodig waren.

Een van ons is de dader

In het laatste deel van het verhaal kreeg ik een voorgevoel over wie wel de dader was, waardoor het einde erg anticlimax was en daarom mijn eindbeoordeling een ster minder is. Wist ik precies wie de dader was? Half, ik zat in de goede richting, maar wist niet het hele verhaal. Ik vond het een origineel idee, maar ik had het zelf een veel sterker verhaal gevonden als een ander persoon de dader zou zijn. Na de onthulling ging het boek nog even door met een van de bij-verhalen die voor mij echt overbodig was. Ik kan hier niet te diep op in gaan vanwege spoilers, maar laat ik het er op houden dat er iets gebeurde, wat een paar bladzijden later alweer ‘goedgemaakt’ werd. Hierdoor voelde het als een laatste poging om het verhaal naar een hoger niveau te tillen, maar dit werkte voor mij persoonlijk averechts.

Eind beoordeling

Al met al was het een fijn boek om te lezen. Het verhaal zat goed in elkaar en het blijft genoeg boeien om te blijven doorlezen. De bij-verhalen en personages mogen van mij een tandje minder, die tijd en energie die ze daaraan kwijt was kan ze beter besteden aan het hoofdverhaal en de nuttige bij-verhalen. Als ze deze bij-verhalen en personages goed wilt gebruiken voor het plot, moet ze deze óf beter in elkaar zetten, óf een dikker boek schrijven. Nu werden deze verhaallijnen tekort gedaan waardoor het overbodig voelde. Ondanks deze kritiekpuntjes, ben ik wel benieuwd geworden naar haar andere boeken. Wie weet heb ik met haar volgende verhaal meer moeite om te ontrafelen wie de dader is.

3.5/5

Disclaimer: in mijn recensies ben ik altijd zo eerlijk en kritisch mogelijk. Wel wil ik benadrukken dat deze recensie is geschreven vanuit mijn persoonlijke mening. Zoals we allemaal weten: smaken verschillen. Laat je dus niet afschrikken door een recensie van bijvoorbeeld één ster, maar wordt ook niet te enthousiast van een recensie van vijf sterren. Hoe ik een boek heb beleefd, kan voor jou heel anders zijn.

Wil je meer recensies lezen? Neem dan een kijkje op deze pagina

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *