Blog Blogtour Recensies

De Koperen Koning – S. A. Chakraborty | Blogtour

De Koperen Koning – S. A. Chakraborty 

Fantasy | 9789022594711| Mijn beoordeling: 4,5 sterren | Let op! Deze recensie kan spoilers bevatten van deel 1: De Bronzen Stad

4.5/5

Toen ik de Bronzen Stad voor het eerst in mijn handen had, was ik al helemaal verliefd op de prachtige limited uitgave. Maar ook voor de Koperen Koning heeft uitgeverij Boekerij (Best Of Fantasy) weer haar uiterste best gedaan om een prachtexemplaar af te leveren. Dit boek ik alleen al qua vormgeving een enorm genot om naar te kijken en ik wil de uitgeverij dan ook bedanken voor het toesturen van een recensie exemplaar. Wat ik enorm waardeer aan deze doordachte uitgave is de prachtige kaart die er in zit van zowel het continent als de stad zelf én de uitgebreide lijst van personages met uitleg erachter. Hierdoor is het makkelijker terug te halen wie er ook alweer bij welke stam hoorde en hoe de namen precies waren. Het is wel jammer dat de quote en afbeelding op de naked cover niet helemaal gecentreerd zitten, maar dat is denk ik een kwestie van smaak en maakt het leesplezier er niet minder om.

De lijst van personages bracht mij direct terug naar het eerste spannende deel in deze serie waar ik ook van heb genoten. Ik heb dit deel vrij kort voor de Koperen Koning nog gelezen en ik denk wel dat mij dat heeft geholpen om sneller in het verhaal te komen. De proloog was erg uitgebreid maar dat vond ik eigenlijk zeer fijn. Het zorgde ervoor dat ik direct wist dat ik in dit boek niet twee, maar drie personages ging volgen en het beantwoord direct een aantal vragen die je na het einde van deel 1 overhoudt over wat er precies gebeurd is met onze geliefde hoofdpersonages.

Na de proloog wordt al snel op een subtiele manier duidelijk gemaakt dat dit boek zich ongeveer 5 jaar na de gebeurtenissen uit deel 1 afspelen. De ontwikkeling van de karakters vind ik erg sterk, ze zijn niet meer zo naïf en onderdanign maar hebben geleerd hoe ze het politieke spel van de koning moeten spelen. Dat het verhaal via drie personages wordt verteld belicht goed de verschillende politieke inzichten die je kunt hebben naar de situatie van Daevabad. Het is een groot grijsgekleurd gebied waarin niet per se het ene personage het beter weet dan de andere. Het draait er om dat ze met hun meningsverschillen toch een manier vinden om het beste pad te bewandelen, ook al wordt dat niet zo makkelijk gemaakt. 

Omdat het verhaal zich via drie perspectieven afspeelt werd het soms wel wat langdradig. Ik hou van uitgebreide fantasy boeken maar ik merkte dat ik op den duur de eeuwige uitgebreide omschrijving van bijvoorbeeld eten niet helemaal meer in mijn hoofd opsloeg. Ik miste in dit boek wel heel erg de actie, maar om het complete politieke spel te kunnen begrijpen is dit een zeer belangrijk boek en verwacht ik dat het missen van de actie in het laatste deel meer dan goedgemaakt gaat worden.

Ondanks het missen van de actie vond ik het geen saai boek, maar je moet wel houden van een verhaal dat politiek zeer goed in elkaar steekt en zelf ook de verschillende standpunten begrijpen en hoe de karakters daar op reageren en mee omgaan. De plot-twists in dit deel vond ik er persoonlijk wel een beetje dik bovenop liggen, waardoor ze me geen enorm wauw-effect bezorgden máár ze zorgden er wel voor dat ik nog meer interesse heb gekregen naar de geschiedenis van Nahri en waarom zij is ondergebracht bij de mensen en een deel van haar herinneringen mist. Dat dit boek vrij weinig romantiek heeft vind ik eigenlijk best verfrissend. Er is zeker wel een soort romantische plot-line die bepaald gedrag van personages aanstuurt, maar het is niet het belangrijkste in het verhaal. De liefde binnen families en de trouw, loyaliteit naar stamgenoten vind ik erg goed geschreven en het geeft ook zicht op hoe het ontwikkelen van fanatisme binnen conflicten verschillende kanten kan opgaan. 

Het laatste aantal hoofstukken van de Koperen Koning kon ik niet wegleggen. Wát gebeurde daar ineens enorm veel. De emoties die ik voelde bij het lezen waar de personages doorheen gingen lieten mij voelen alsof ik er zelf bij was. En dit geweldige boek stopt een niet al te zachtzinnige cliffhanger en ik ben nog steeds in shock dat het boek ineens uit was. Ik kan niet wachten tot het derde deel uitkomt en ik mezelf weer kan onderdompelen in dit heerlijke verhaal.

De Koperen Koning was voor mij een ‘deel 2’ zoals een ‘deel 2’ hoort te zijn. Het bouwt op naar een spannend einde van een conflict waar je al twee boeken lang naartoe werkt. De emoties die loskomen tijdens het lezen maakt de leeservaring heerlijk chaotisch, ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik wel niet ben geswitcht van gedachten over bepaalde personages. Het ene moment hou je van de personages en het andere moment wil je het boek door de kamer smijten om de domme keuzes die personages maakten ongedaan te maken. Het plot zit ontzettend goed in elkaar en er beginnen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek te vallen maar tegelijkertijd blijven er ook nieuwe vragen bijkomen waar hopelijk in het laatste deel antwoord op gaat komen. Het feit dat een boek mij zo in zijn greep heeft tijdens het lezen laat het talent van de schrijver goed weerspiegelen. Deze serie staat echt hoog op mijn lijstje van boeken die iedereen eens gelezen zou moeten hebben. 

Dit boek geef ik een dikke vette 4,5 uit 5 sterren omdat het zo heerlijk wegleest en het lang geleden is dat ik zo’n lekker dik fantasy-boek heb verorbert. De trage start en iets te makkelijke plottwist hebben de halve ster weggesnoept maar ik ben er van overtuigd dat het laatste deel dit dubbel en dwars gaat goedmaken.  Ik wil uitgeverij Boekerij (Best Of Fantasy) ontzettend bedanken voor het toesturen van een recensi-exemplaar. Dit heeft mijn mening over het boek niet beïnvloed zoals in mijn disclaimer vermeld staat.

4.5/5

Disclaimer: in mijn recensies ben ik altijd zo eerlijk en kritisch mogelijk. Wel wil ik benadrukken dat deze recensie is geschreven vanuit mijn persoonlijke mening. Zoals we allemaal weten: smaken verschillen. Laat je dus niet afschrikken door een recensie van bijvoorbeeld één ster, maar wordt ook niet te enthousiast van een recensie van vijf sterren. Hoe ik een boek heb beleefd, kan voor jou heel anders zijn. Daarbij hangt een beoordeling voor mij ook af van het genre en de doelgroep voor wie de auteur heeft geschreven.

Wil je meer recensies lezen? Neem dan een kijkje op deze pagina

Informatie over De Koperen Koning

Na de verwoestende slag moet Nahri een nieuw pad voor zichzelf banen, zonder de bescherming van de djinn die haar hart stal, of de prins die ze als haar vriend beschouwde. En dat onder het toeziend oog van een koning wiens troon eens aan haar familie toebehoorde. Eén misstap en haar volk is verdoemd.

Prins Ali is verbannen omdat hij zijn vader durfde te trotseren. Opgejaagd door huurlingen, verdwaald tussen de onvergeeflijke koperen zandbanken van zijn voorouderlijke land, moet hij vertrouwen op de angstaanjagende vaardigheden die de marid, onvoorspelbare water-wezens, hem hebben gegeven. Hierdoor dreigt hij een verschrikkelijk geheim te onthullen, dat zijn familie lang verborgen heeft weten te houden.

Terwijl er een nieuwe eeuw nadert en de djinns zich verzamelen binnen de hoge bronzen muren van Daêvabad, broeit er in het verlaten noorden een onvoorziene dreiging. Een kracht die een storm van vuur naar de stadspoorten zal brengen, en een krijger die zijn gelijke niet kent.

Pers en boekverkopers over De bronzen stad

‘Een boek vol politieke complotten, klassenverschillen, oude vetes en onthullingen.’ Boekenkrant over De bronzen stad

‘Intriges, romantiek, magie en actie maken het een overweldigend kunststuk.’ ***** Thrillzone.nl

‘Dit is zo’n mooie ode aan de Midden-Oosterse cultuur en sluit prachtig aan bij de folklore. Ook een groot compliment aan de vertalers, die de magie van de bladzijden laten spatten. Ik raad het met heel mijn hart aan en wacht smachtend op deel twee.’ Sasha Haasnoot, Boekhandel Paagman, Delft

Koop de Koperen Koning hier:

De Koperen Koning
ISBN 9789022594711
Hardback NL €24,99 (eerste druk limited edition)

The Kingdom of Copper
ISBN 9780008239473
Paperback EN €9,59

Informatie over de uitgave:

Het boek De Koperen Koning (originele titel: The Kingdom of Copper) is geschreven door S. A. Chakraborty en vertaald door de vertaalzusjes. De Hardback NL uitgave heeft 592 pagina’s en is gepubliceerd in september 2022 door Boekerij (Best of Fantasy).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *